I_AM_YOUR_STITCHES

Verhuisje (detail)

handgeborduurde collage

gemaakt ter ere van een verhuizing.

persoonlijke elementen zijn er in verwerkt.

Soms levert het ook verwarring op, zoals gevonden geitenhuiden. In een ver verleden had ik deze gekocht voor het bekleden van stoelen. Dat heb ik echter niet gedaan en de huiden lagen al die tijd ongebruikt op zolder. 


Inmiddels probeer ik in het dagelijks leven het gebruik dierlijk materiaal zoveel mogelijk te beperken en zou zoiets nooit meer kopen. Mag ik dan nu de huiden alsnog gebruiken om er iets van te maken? (Dilemma!)

En als ik het niet zou gebruiken, wat doe ik er dan mee? Weggooien? (Dat lijkt nog veel zinlozer!)


Ik was gevraagd voor het restauren van een kapotte leren poef. In dit geval heb ik de geitenhuiden daarvoor gebruikt.  De poef krijgt op deze manier een tweede leven, de huiden krijgen een functie. En er hoeft geen nieuw materiaal te worden aangeschaft, zodat de aarde minder belast wordt (en niet nog meer dieren geteisterd.)

I_AM_YOUR_STITCHES


Onder deze naam werk ik vanuit het idee van overvloed. 


Er zijn zo onzettend veel materialen te vinden, te krijgen, te hergebruiken, opnieuw te bekijken en om te vormen tot iets anders.

Hergebruik en het anders gebruiken van textiel en aanverwanten, recylce & upcycle geeft een vrijheid en een open blik. 
Kringloopwinkels zijn een goede bron, de knopenpot van oma wordt omarmd. Een mooie verzameling klokwijzers vinden hun weg in geborduurde collages op oud textiel (lees: oude theedoeken). Zee-egels vinden aan het strand tussen de vissernetten.


Het bijzondere hiervan is dat er meteen verhalen verzameld worden. Textiel houdt historie vast en geeft het door. Prachtig leesmateriaal hierover is te vinden in het boek van Clare Hunter 'Levensdraden" 


En de. aarde wordt een stuk minder belast, want nou, dat wil wat.

I_AM_YOUR_STITCHES werkt autonoom en in opdracht.


Bij een persoonlijke opdracht kan er textiel verwerkt worden wat van waarde is voor de opdrachtgever.


Zo blijven herinneringen levend. 

Als voorbeeld, textiel / kleding van een overleden dierbaar iemand kan

verwerkt worden in een textiele collage voor aan de muur. Of in een

kledngstuk, een deken, een kussen.


Er kunnen meubels bekleedt worden met oude spijkerbroeken van het hele gezin. Slingers worden gemaakt van je lievelingsjurk die niet meer past of, helaas, vol zit met gaten,,. verzin het maar. 


Alles kan, er kan nog zo veel meer. 


Neem contact op als je mogelijkheden ziet.